lördag 21 oktober 2017

Mikael Strömberg -en liten översikt

När jag läste Mikael Strömbergs första spänningsroman Vätten 2011 blev jag helt hänförd: bra, svensk skräck var man inte bortskämd med då! Krypande spänning som gav rysningar längs ryggraden, oväntade vändningar och skickligt uppbyggd dramatik; Strömberg stod högt på min författarhimmel! Den följdes 2012 av Inmurad, också den väldigt bra, om än inte lika "ryslig".

Sen tappade jag så att säga bort Mikael Strömberg, och hittade inte honom igen förrän i våras då jag fick syn på Vad gör dina barn när du sover? Den började så bra, med sådär obehagligt krypande spänning, precis som jag mindes Strömbergs berättarteknik. Men sen spårar den, i mitt tycke, ur och urartar till en splatterbok. (För närmare recension, se mitt Instagram #boksann, bok 34/2017) Jag var SÅ besviken, och förvirrad; såhär mindes jag inte Strömbergs böcker! 😱 Hade han ändrat stil, eller mindes jag fel (det var ju ändå några år sen jag läste de två första)? Men, men; det var ändå två fantastiska böcker mot en mindre bra, så jag bestämde mig ändå för att ge de två olästa Sattyg (2016) och De förjagade (2017) en chans. De har dock fått stå tillbaka lite.
I det läget var jag när jag häromveckan blev tillfrågad av författaren själv att recensera just dessa två böcker. Först fick jag nypa mig själv i armen: är det verkligen sant att jag blir tillfrågad av Mikael Strömberg att recensera hans böcker!? Och sen kom tvivlet: vad ska jag säga? Jag sågade ju faktiskt den senaste boken jag läste (om än konstruktivt), och hjälp; tänk om dessa är i samma stil och jag inte gillar dem! Men å andra sidan står båda de första två böckerna och författaren högt i kurs hos mig (jodå, han var kvar på piedestalen!), och jag minns dem som fantastiskt bra. Så jag svarade med den ena sidan av sanningen: jag var ärad över att bli tillfrågad, båda böckerna fanns på min "att-läsa-lista", så ja jag tog gärna emot recensionsexemplar. 😊
Och jag behövde inte ångra mig!

Förlagsbild  

SATTYG

Utgiven: 2015-09-23
Förlag: Andra världar
Genre: Spänning (9-12 år)
Antal sidor: 158

Recensionsex. från författaren






Systrarna Sanna och Minna ska tillsammans med sin pappa tillbringa några sommarlovsdagar på den lilla orten Martungan för att rusta upp ett litet torp som de ärvt. Martungan ligger väldigt ensligt till, och hela orten verkar förfallen och det finns ingen uppkoppling på mobilerna. Överhuvudtaget är det en ganska obehaglig plats.
Och obehaget blir inte mindre av att någon (eller något!) verkar besöka dem om nätterna, en läskig man som heter Herman verkar övervaka dem och vem är den mystiska Regina (som Herman kallar Maran på Bålkullen). Vad är det egentligen som händer i Martungan?
Jag tycker mycket om boken! Med vuxna ögon är språket ganska styltigt, men det är nog inget den egentliga målgruppen bryr sig om! ;-) Viktigare är ju handlingen, och den är riktigt bra. Lagom läskigt, och på lagom nivå (hög igenkänningsfaktor). Det är ett bra driv i berättelsen, och den knyts ihop snyggt. 
Detta skulle vara första delen i en serie om Martungan, och jag hoppas verkligen på fler delar!


Förlagsbild

DE FÖRJAGADE

Utgiven: 2017-09-08
Förlag: Lind & co
Genre: Psykologisk spänning
Antal sidor: 303

Recensionsex från förlag


Året är 1917 och fem meniga soldater, två befäl och en vetenskapsman beger sig på uppdrag till ett läger norr om Svanstein (Norrbotten, nära nuvarande finska gränsen). Det är bitande kall vinter, den tiden på året då snön ligger djup och solen inte når över horisonten. När man efter en del möda, och några missöden, väl når lägret inser man att allt inte står rätt till. Lägret är tomt, och man ser tecken på att den förra gruppen gett sig av i all hast. Man finner spår av rovdjur, men också två döda soldater som inte dödats av några djur...
Flera på varandra obehagliga upptäckter och händelser sår split och rädsla i gruppen, och när man sen inser att uppdraget inte är det som förespeglats faller gruppen isär.
Boken är spännande, men mer på ett psykologiskt plan än det skräckbetonade. Redan från början har det byggts upp en spänning mellan de olika medlemmarna i gruppen, som är ofrivilligt sammanförda och kommer från olika håll. Gruppdynamiken är inte den bästa. Detta blir tydligt när de utsätts för press, och börjar vända sig mot varandra snarare än att enas mot det yttre hotet. 
Det är överlag en väldigt spännande och välskriven bok, men det hela förtas lite av det röriga persongalleriet. Vi har egentligen inte så många personer att hålla ögonen på, men att de ömsom benämns med förnamn, ömsom med efternamn och ömsom med titel, och när dessutom perspektivet skiftar; ja då blir allt tämligen förvirrat!
Boken får trots detta ett gott betyg av mig. Och att jämföra med Vätten är inte relevant; det här är en helt annan subgenre! Och i den subgenren är boken i klass med Vätten!

Så, nu kan jag andas ut! Jag tyckte om böckerna och kunde skriva positivt om dem. Och jag fick erfara att Mikael Strömberg har flera strängar på sin lyra! :-)

måndag 14 augusti 2017

Skickligt uppbyggd spänning i vacker sommarmiljö

OCH BLOMSTREN DÖ av Rebecka Edgren Aldén

Utgiven: 2017-07-24 

Förlag: Norstedts förlag

Antal sidor: 309

Genre: Psykologisk spänning


Förhands- /recensionsexemplar från förlag






Sedan en tid tillbaka är Gloria och Adam ett par, och nu är de på väg för att tillbringa två sommarveckor tillsammans med hans mor och bror med familj på deras sommaregendom i skärgården Det är första gången Gloria kommer att träffa dem -i vuxen ålder. För hon har varit på ön förr, för 20 år sen, och då under helt andra förhållande. 
De kommer från skilda miljöer. Hon är uppvuxen i en alternativ miljö, med en mamma som tycker att man klarade sig bäst utan män och gärna hade stått på barrikaderna. Han kommer från en något borgerlig miljö, som sätter kärnfamiljen framför allt, och är uppvuxen med silversked i mun (om än pläterad).
Men en sak har de gemensamt; tre somrar i början av tonåren tillbringade de båda på ön, han på familjens egendom och hon i ett feministiskt sommarkollektiv. Speciellt den där sista sommaren har de gemensam, den där sommaren när så mycket hände. En sommar som nu slår tillbaka mot dem båda!
Författaren ställer skickligt motpolerna Gloria och Adam mot varandra."Opposites attract" säger man, och det stämmer i det här fallet. Men det är mer än så. Båda vill de i någon mån provocera och revoltera genom sitt val av partner. I hemlighet drömmer Gloria om ett helt vanligt liv med man och barn, långt ifrån sin mammas ideal (där dotterns far inte existerar). Adam å sin sida vill utmana sin (på ytan) präktiga familj genom att välja en av barndomens "kollektivungar". Att säga att Glorias livsstil och värderingar krockar med det liv och de värderingar som Adams familj har är en underdrift!
Jag gillar att Rebecka Edgren Aldén verkligen driver det till sin spets med rejäla ytterligheter! Och när hon drivit upp en riktigt spänd stämning inom familjen, slänger hon in resten av öborna. För inte heller bland dem är stämningen särskilt god; alla tycks ha något otalt med varandra. Och mycket går tillbaka till den där sommaren för 20 år sedan. Men vad var det egentligen som hände då?
Detta är en ohyggligt spännande bok; psykologisk spänning när den är som bäst! Sakta skruvas den upp, tills man inte vet vem man kan lita på eller vad som ska hända härnäst. Man håller bitvis andan och kan inte slita blicken från boksidorna.
Att, som jag, vara på resande fot när man läste var både en fördel och nackdel. Fördelen var att man hade gott om tid att läsa utan krav på att göra något annat. Nackdelen var bytena av färdmedel (buss, tåg, buss och båt) som skapade ett störningsmoment då man var tvungen att slita blicken från boksidorna och förvirrat konstatera att det var dags att röra på sig! Men målet för resan var ju Crimetimefestivalen i Visby, och där väntade flera seminarier med Rebecka, både som deltagare och moderator och det i sig var en fröjd (läs: väldigt intressant)!
Tack för en underbar bok, intressanta föredrag och ett väldigt trevligt bemötande Rebecka!
En glad författare på Crimetimefestivalen 2017!

tisdag 1 augusti 2017

My autumn all booked



Än har vi sommar kvar, men hösten är snart här, och den är sprängfylld med boksläpp! Efter en ganska lugn sommar (vad gäller boksläppsfronten) kommer nu hösten och jag inser att jag kommer att få bråda dagar! Som travesti på det numera välkända uttrycket "My weekend is all booked" kan jag lugnt konstatera att "My autumn is all booked"
I augusti släpps (åtminstone) 11 böcker som jag gärna vill läsa, och i september och oktober 5 böcker vardera (än så länge). Gissningsvis kommer det att tillkomma fler...😌😉 Utöver dessa är jag med i en bokcirkel där vi ses var tredje - fjärde vecka. Och så #boktokigsutmaning2017..... 
Eftersom jag lånar i stort sätt allt jag läser från biblioteket sker en viss fördröjning, dvs det går i regel 2-3 veckor från boksläpp tills ett exemplar av boken finns på något av de anslutna biblioteken, och en ska det eventuellt skickas till "mitt" bibliotek. Och sen är det ju inte alltid jag "är först på bollen" (även om det just i höst ser ganska bra ut!). Såhär ser delar av min bokhöst ut! För mer info om respektive bok; klicka på förlagsnamnet.
OmslagsbildJohan Ehn: Down under. Släpptes 19 juli, så den borde komma in snart! Johan beskriver, delvis baserat på egna erfarenheter, en ung killes inre och yttre resa och acceptans som homosexuell (Lilla Piratförlaget)
OmslagsbildMarianne Cedervall: Dit solen aldrig når. Anki Karlsson är tillbaka! Och som vanligt snubblar hon in i märkligheter som hon bara måste undersöka! (24 juli på Lind & co
Omslagsbild Michelle Richmond: Pakten. Har läst flera som nämnt den, och tyckte den lät intressant. Beskrivs som en thriller i sektmiljö. Äkta par skriver på en äktenskapspakt som går ut på att hjälpa varandra till ett livslångt lyckligt äktenskap. Reglerna är tillsynes enkla..(Släpptes 25 juli på Natur & Kultur förlag)
OmslagsbildLone Theils: Den blå poetens kärlek. Andra boken i serien om Nora Sand, där hon bland annat blir anlitad av den iranske nobelpristagaren Manash Ishmail för att hitta hans fru som försvann vid deras flykt från Iran. Läste denna bok på danska när den kom ut ifjol, men tja jag vill nog läsa den på svenska också för att se att jag förstått allt...(27 juli på Norstedts)
OmslagsbildRebecka Edgren Aldén: Och blomstren dö. Författaren är en av de medverkande på årets Crimetimefestival, och det ska bli roligt att bekanta sig med hennes författarskap!
 (27 juli på Norstedts)
OmslagsbildAnna Jansson: Kärleksdans i obalans. Tredje boken om Angelika Lagermark på Salong d' Amour i Visby. Jag älskar dessa böcker och ser SÅ mycket fram emot denna.(28 juli på Norstedts)
OmslagsbildKatarina Wennstam: Gänget. Den femte boken om Shirin Sundin och Charlotta Lugn. Katarina Wennstams böcker är alltid lika angelägna och välskrivna, och jag har längtat efter denna! (Albert Bonniers förlag 31 juli )

AUGUSTI
OmslagsbildMikko Porvali: En blå död . Ännu en Crimetimeaktuell författare. Har tidigare läst en av hans historiska reportageböcker, och den var otroligt väl underbyggd och välskriven. Denna, hans första roman, beskrivs som en fartfylld skröna i Arto Paasilinnas anda och utspelar sig i Viborg 1920. (Lind & co 3 augusti)
OmslagsbildBettina Bieberstein Lee: Korpsystrar  Första boken i en ny serie om journalisten Hanna Axelsdotter. Beskrivs som en thriller om skam, skuld och hur man präglas av att växa upp i en dysfunktionell familj. (Bladh by Bladh 4 augusti)
OmslagsbildCaroline Eriksson: Hon som vakar Enda sen jag läste Caroline Erikssons De försvunna tidigare i sommar har jag längtat efter det här släppet! Författaren Elena börjar iaktta (spionera på..) grannfamiljen och inser snart att allt inte verkar stå rätt till! Beskrivs som en stark psykologisk thriller. Me like! (Forum 9 augusti)
Omslagsbild Emelie Schepp: Pappas pojke Då var det dags att för fjärde gången besöka bitchen Jana Berzelius och hennes mer eller mindre osympatiska poliskollegor! Det är väldigt sällan man inte kan knyta ann och gilla någon karaktär i en bok, men så är det verkligen för mig när det gäller den här serien. Men Emelie skriver så förbaskat bra, och det är så roligt att böckerna utspelar sig i bekanta Norrköping så jag läser dem ändå! (Harper Collins 21 augusti)
Omslagsbild John Ajvide Lindqvist: X -Den sista platsen Äntligen är den här; den efterlängtade tredje och avslutande delen i Platserna-serien! Ett av de mest efterlängtade släppen den här hösten!(Ordfront förlag 21 augusti)
OmslagsbildFredrik Backman: Vi mot er  Den fristående uppföljaren till Björnstad -förra årets bästa bok enligt mig! Jag försöker att inte ha för höga förväntningar... (Forum 21 augusti)
Omslagsbild Dan Nilsson: Jag följer dig  Den andra boken om den tämligen udda privatspanaren Niklas Lund som jag stiftade bekantskap med i Bevakaren i våras, en kriminalroman med glimten i ögat. (Hoi förlag 21 augusti)
Omslagsbild P C Jersild: Tivoli  Författaren driver med synen på åldrande, död och dagens äldreomsorg. Jag kunde bara inte låta bli att reservera denna! (Albert Bonniers förlag 25 augusti)
Omslagsbild Helena Dahlgren: Orkidépojken  En bok inspirerad av tv-serien Twin Peaks, med handlingen placerad på Tyresö. Kunde inte motstå den! (Lava förlag 29 augusti)
Omslagsbild Jan Guillou: 1968  Den sjunde delen i Det stora århundradet . Det här kan bli spännande; är det en period författaren "kan" så är det den här! (Piratförlaget 24 augusti)

Omslagsbild Sara Lövestam: Finns det hjärterum  En av mina absoluta favoritförfattare släpper nytt! Fjärde och avslutande delen i serien om Kouplan. (Piratförlaget 30 augusti)


SEPTEMBER:
Omslagsbild Karin Alfredsson: Skrik tyst så inte grannarna hör  Jag hade nästan gett upp hoppet om en ny bok från Karin Alfredsson, så jag blev så otroligt glad när jag såg att denna skulle släppas! Som alltid lyfter Karin kvinnors utsatta situation i olika delar av världen. (Bokfabriken 1 september)
Omslagsbild Anders De La Motte:: Höstdåd  Precis som i förra årets Slutet på sommaren kretsar boken kring ett gammalt fall (begånget i Skåne) som tas upp på nytt. Och jag gillade ju förra boken så... (Bokförlaget Forum 4 september)
OmslagsbildNiklas Natt och Dag: 1793  En historisk kriminalroman -klart jag går igång!(Bokförlaget Forum 13 september)
OmslagsbildCamilla Grebe: Husdjuret  Den fristående fortsättningen på Älskaren från huvudkontoret. Jag är svag för Camilla Grebes böcker, gillar hennes stil och välarbetade böcker.(Wahlström & Widstrand 14 september)
Omslagsbild Göran Redin: En vilsen själ  Fjärde delen i Lövbergaserien. Jag ser väldigt, väldigt mycket fram emot att återse syskonen från Lövberga gård i Östergötland! 
(Historiska media 18 september)

OKTOBER:
OmslagsbildDenise Rudberg: De sju som såg  Jag älskar verkligen Denise Elegant-crimeserie! Och jag är väldigt nyfiken på hur det ska gå i utredningsgruppen nu med de förändringar som aviserades i förra boken! (Bokförlaget Forum 11 oktober)
OmslagsbildMons Kallentoft : Bödelskyssen  Den elfte boken om Malin Fors. Är alltid i valet och kvalet om jag ska läsa nästa del i serien, men jo... Tycker verkligen inte om Malin, och förra boken var ett riktigt bottennapp, men nu är hon ju tillbaka i Linköping och handlingen engagerar mig verkligen, inte minst för att jag bor i stan! (Bokförlaget Forum 11 oktober)

(Bild saknas) Christina Olséni & Micke Hansen: Ester Karlsson med K  Första delen i en ny serie från skaparna av Morden i Falsterbo-serien. Och de böckerna gillar jag ju! 
(Bokfabriken 20 oktober)
OmslagsbildMagnus Jonsson: Asätarna i Kungsträdgården Andra delen i den lite udda Hatet-trilogin. Är väldigt nyfiken på denna! (Modernista 20 oktober)
OmslagsbildSara Bergmark Elfgren: Norra Latin  Första delen i en ny serie med Tamara och Clea som går teaterlinjen på Norra Latin i Stockholm. Beskrivs som en gotisk spänningsroman. (Rabén & Sjögren 20 oktober)

Ja, som synes har jag att göra även i höst! Släppdatum kan naturligtvis ändras, men så ser det ut för tillfället! Och naturligtvis kan det tillkomma fler böcker som jag inte känner till just nu! 😃😃😃

torsdag 27 juli 2017

Annorlunda -och SÅ fantastisk!

MIRAKLET av Emma Donoghue

Originaltitel: The Wonder (2016)
Utgiven: 2017-07-25 (svenska utgåvan)
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 304
Genre: Historisk spänning

Förhands- /recensionsexemplar från förlag














Året är 1859 och platsen är Athlone, en liten by på irländska landsbygden. 
Hit anländer Elisabeth (Lib) Wright, engelsk Nightingalesyster, för ett udda uppdrag. 
I byn bor familjen O´Donnell, som precis som de flesta bybor är djupt troende katoliker. Familjen hävdar att ett mirakel sker inom husets fyra väggar; den 11-åriga dottern Anna har inte ätit på fyra månader och tycks ändå sund och välmående! 
Man tror att hon är utvald av Gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år. Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister vallfärdar till stugan för att ta del av miraklet.
Libs roll i det hela är att under 14 dagar, tillsammans med en katolsk nunna, oavbrutet observera Anna för att försäkra sig om att hon inte intar någon föda. Uppdragsgivarna är ett lokalt råd bestående av bybor i olika positioner; prästen, läkaren, värdshusvärden mfl. Alla har de sin egen agenda, men gemensamt har de alla skäl till att önska att miraklet är sant. 
Lib går in i uppdraget med en nitisk inställning att avslöja bluffen redan inom ett dygn, men fullt så enkelt är det inte. Som den sjuksköterska hon är gör hon återkommande medicinska journalanteckningar, men trots att de talar sitt tydliga språk finner hon ingen bluff att genomskåda.
I Anna finner hon en mycket from och hängiven flicka. Hängiven både Gud och sin familj.

Boken en lågmäld och vacker, och fruktansvärt skrämmande! Det är en bok om kärlek och uppoffring, hängivenhet, skuld och om att bara se det man vill se. 
Miljöbeskrivningarna är underbara, liksom personporträtten av både Anna och Lib. Språket är målande, och som sagt väldigt lågmält. Emma Donoghue använder de små penseldragen, men målar ändå en färgstark historia. (Bokens omslag är verkligen väl valt; starka färger, men enkel och kärnfull bild!)
Jag blev djupt berörd av boken, och återkommer till den i tanken hela tiden. 
Emma Donoghue är en av de medverkande författarna på årets Crimetimefestival i Visby i augusti, och jag kommer definitivt att besöka något av de seminarier hon kommer att delta i!
Jag är mycket tacksam att Louise Bäckelin förlag gav mig förtroendet att få läsa ett förhandsexemplar av boken! Nu har jag lite tid på mig att slipa på några intelligenta frågor att ställa till författaren. 😏 

Boken finns från och med 26/7 att köpa som inbundet exemplar på Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus (enligt respektive butiks internetsida)

måndag 17 april 2017

Min litterära vecka 16

Inspirerad av Bokstund tänkte jag skriva lite kort om den kommande (innevarande!) veckan ur ett litterärt perspektiv. Den skulle, såhär i förväg, kunna sammanfattas med Eventuellt...
Säkert är morgondagens bokcirkel. Vi har läst Barack Obamas Min far hade en dröm, en bok jag varmt kan rekommendera. Han skriver om sina uppväxtår på Hawaii och i Indonesien, om den frånvarande fadern, att hitta sin identitet och åren som ung vuxen. Den skrevs innan han gav sig in i politiken och är därmed inte behängd med någon politisk agenda. Det ska bli roligt att höra vad de andra tycker! 😊
Veckans andra "säkra" är torsdagens författarevenemang: Erik Petersson presenterar sin senaste bok Furste av Norden om Kristian Tyrann. Vilket leder oss vidare på Eventuellt...
Boken är nämligen vederbörligen reserverad på biblioteket, och i slutet av förra veckan dök det första exemplaret upp. Men kommer jag att få boken innan torsdag? Den har sällskap av ytterligare tre böcker som jag eventuellt kan hämta ut denna vecka: Gabriella Ullberg-Westins Fixaren, Grady Hendrix "Bokea" och Anna Platt Vi faller. De två förstnämnda har jag köplats 1 på, men de är utlånade/ alla exemplar har inte kommit in. Kanske / kanske inte denna vecka! 😊 Anna Platt är ju en lokal författare, så det verkar som om alla bibliotek i regionen köpt in minst ett exemplar; jag har plats 6 av 33 (!)
Och så har vi då Läckbergs "Häxan"... Slog till på Crimtime Gotlands erbjudande om att man fick ett exemplar av ovan nämnda bok om man köpte sitt festivalpass innan påsken är slut. Jag ska ju ändå dit så..... Hade hoppats få den innan påsk, men nej.... Kanske denna vecka? Vågar inte riktigt lita på att jag inte schabblat till det vid beställningen​, så biblioteksreservationen får stå kvar: plats 6 av 7 exemplar...
Summa summarum; jag får fortsätta läsa Mikael Strömbergs Vad gör dina barn när du sover? och se vad som sker i veckan!

måndag 27 mars 2017

En hektisk april!

April månad blir en hektisk läsmånad!Flera nya böcker kommer ut, och några eftersläntrare från mars ska hinnas med.
Då jag lånar nästan allt jag läser på biblioteket sker ju en viss förskjutning i när jag få nya böcker i min hand; när boken kommer släpps ska den ju gå till Bibliotekstjänst för behandling och i bland händer det ju att jag inte är först på bollen så att säga! ;-)
April innehåller inte bara nyutkomna böcker. Innan jag läser Camilla Läckbergs "Häxan" måste jag avsluta de tidigare böckerna i serien, vilket i dagsläget innebär "Lejontämjaren".
Det ska också hinnas med en bokutmaningsbok (#boktokigsutmaning2017) och en bokcirkelbok.
Såhär ser läsplanen ut: 
Omslagsbild Med dig vågar jag allt av  Ted Hesselblom och Anna Lihammer (släpptes 6 mars)
OmslagsbildMajken minröjare av:, Karin Brunk-Holmqvist (släpptes 15 mars) Karins böcker är alltid underbara! :-D
OmslagsbildNässelvrede av Solveig Vidarsdotter (uppföljaren till "Isvittring". Släpps 30 mars och jag är vansinnigt peppad på att läsa den!)


OmslagsbildFixaren av: Gabriella Ullberg Westin (Tredje delen i Hudiksvalls-serien, och även denna är jag väldigt peppad på! Släpps 3 april)
OmslagsbildHäxan av:Camilla Läckberg (Närmare presentation behövs nog inte! Släpps 7 april, och innan jag läser den ska jag hinna med att läsa Lejontämjaren också så att jag är i fas!

Ytterligare en aprilbok som jag troligen inte hinner få förrän i maj är: 
OmslagsbildDen som går på tigerstigar av: Helena Thorfinn (uppföljaren till "Innan floden tar oss". Släpps den 27 april)

Däremot ska jag hinna med OmslagsbildMIN FAR HADE EN DRÖM av Barack Obama till bokcirkeln den 18 april, och som sagt en bok i Boktokigs läsutmaning, som i april ska vara en slumpmässigt vald bok ur bokhyllan. Nog har jag någon liten tunnis som kan bli nästan slumpmässig? :-D

tisdag 21 mars 2017

Åter till brottsplats Näset

 Det havet gömdeDet havet gömde Cecilia Lindblad

Förlag: Hoi
Utgiven: 21 mars 2017
Genre: Deckare
Antal sidor (inbunden): 251

Det havet gömde är den, i mitt tycke, efterlängtade uppföljaren till Cecilia Lindblads debut från 2015 (Och sedan aldrig mer).
Här får vi än en gång möta Monica Blom och hennes kollegor på polisen i Vellinge i ett spännande kriminalfall som vindlar sig iväg, och har många förgreningar.
En kvinna anmäler sin vän och kollega försvunnen. I det förflutna finns ett svartsjukt ex, i nutid eventuellt en date. En bärnstensletare gör en makaber upptäckt, som i sin tur följs av fler.
Händelser från det förgångna gör sig påminda och gamla fall öppnas upp, vilket väcker starka känslor till liv, inte minst bland en del av Monicas kollegor.
Händelser från det förgångna gör sig också påminda i Monicas privatliv, på mer än ett sätt!

Boken är välskriven, och bitvis olidligt spännande. Den tar flera oväntade vändningar, en del av dem riktigt oväntade! Monica gestaltas bra, och ger en känsla av en god vän, någon jag gärna vill umgås med. När jag läst sista sidan känns tanken på att vi inte ska få ses på väldigt länge (1 år till nästa bok?) nästan främmande! Jag vill ju komma hem till henne, sitta ner med ett glas vin och höra mer om hur det går med.... allt. Förutom att Monica gestaltas väl (vilket även de andra återkommande karaktärerna gör) spelar det säkert in att boken utspelar sig i mina hemtrakter. De exakta miljöerna i Vellinge och på Näset är jag inte bekant med, men omgivningen i stort. Havet, dofterna... Och att se sin lilla uppväxtort när man slår upp pärmen till boken kändes förtroendeingivande! :-) 
Jag längtar SÅ efter nästa bok! Redan.
  






söndag 26 februari 2017

Inte bara en röd adressbok!

Förlagsbild 

Den röda adressboken av Sofia Lundberg

Förlag:Bullet Point Publishing
Format: e-bok
Utgiven:2015-09-15 (som e-bok)
Antal sidor: 221 (som e-bok)

När Doris fyller 10 år får hon en adressbok, och hennes far uppmanar henne att fylla i alla hon möter genom livet. Nu, 85 år senare, bläddrar Doris i boken och minns. Minns och stryker ett tunt streck över de som inte längre finns. Den första som förs in i boken är också den som först stryks; hennes far....
Hans död blir början på ett händelserikt liv, som för Doris kors och tvärs över världen och möten med många olika människor, som på olika sätt påverkar hennes liv. Många gånger är det slumpen, och impulsivitet (egen och andras), som för henne i olika riktningar.
I nutid möter vi en åldrad Doris, i en lägenhet i Stockholms innerstad. I behov av hemtjänst och med den enda släktingen i livet (systerdotterdottern Jenny) på andra sidan Atlanten. Hemtjänsttjejen Ulrika är egocentrerad och tämligen fördomsfull (hu vad jag skäms å hennes vägar, jag som själv jobbar med äldre!), och ser inte Doris som något annat än ännu en brukare.
Doris uthärdar, och gör det bästa av situationen. Skriver ner sina minnen, och Skypar med systerdotterdottern!
I kapitel efter kapitel får vi lära känna Doris genom personerna i hennes adressbok, följa hennes händelserika liv och genom händelser i nutid.
För visst är en människa mer än sitt yttre! Vi vet inget om en människas inre och hennes liv om vi inte frågar, och ställer våra förutfattade meningar åt sidan!
Jag älskar Doris, och det boken förmedlar, och jag önskar att jag kunde kliva in i boken och få sitta ner hos Doris och höra henne berätta!❤
Min farmor är nästan jämnårig med Doris (född -22), och precis som hon beklagar sig farmor över att nästan alla i adressboken är döda. Men till skillnad från Doris ville farmor ha en ny adressbok häromåret. Det fick hon, såklart! En extra blinkning mellan min farmor och Doris; adressboken hon fick var med illustrationer av Alphonse Mucha, precis som omslaget till (denna upplaga av) Den röda adressboken! Det tror jag att Doris gillat! 😊

#denrödaadressboken #sofialundberg @sofialundberg #bulletpointpublishing