torsdag 27 juli 2017

Annorlunda -och SÅ fantastisk!

MIRAKLET av Emma Donoghue

Originaltitel: The Wonder (2016)
Utgiven: 2017-07-25 (svenska utgåvan)
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 304
Genre: Historisk spänning

Förhands- /recensionsexemplar från förlag


Året är 1859 och platsen är Athlone, en liten by på irländska landsbygden. 
Hit anländer Elisabeth (Lib) Wright, engelsk Nightingalesyster, för ett udda uppdrag. 
I byn bor familjen O´Donnell, som precis som de flesta bybor är djupt troende katoliker. Familjen hävdar att ett mirakel sker inom husets fyra väggar; den 11-åriga dottern Anna har inte ätit på fyra månader och tycks ändå sund och välmående! 
Man tror att hon är utvald av Gud, och att hon kan komma att bli Irlands första helgon på över 500 år. Fallet väcker stor uppmärksamhet i hela landet och journalister och turister vallfärdar till stugan för att ta del av miraklet.
Libs roll i det hela är att under 14 dagar, tillsammans med en katolsk nunna, oavbrutet observera Anna för att försäkra sig om att hon inte intar någon föda. Uppdragsgivarna är ett lokalt råd bestående av bybor i olika positioner; prästen, läkaren, värdshusvärden mfl. Alla har de sin egen agenda, men gemensamt har de alla skäl till att önska att miraklet är sant. 
Lib går in i uppdraget med en nitisk inställning att avslöja bluffen redan inom ett dygn, men fullt så enkelt är det inte. Som den sjuksköterska hon är gör hon återkommande medicinska journalanteckningar, men trots att de talar sitt tydliga språk finner hon ingen bluff att genomskåda.
I Anna finner hon en mycket from och hängiven flicka. Hängiven både Gud och sin familj.

Boken en lågmäld och vacker, och fruktansvärt skrämmande! Det är en bok om kärlek och uppoffring, hängivenhet, skuld och om att bara se det man vill se. 
Miljöbeskrivningarna är underbara, liksom personporträtten av både Anna och Lib. Språket är målande, och som sagt väldigt lågmält. Emma Donoghue använder de små penseldragen, men målar ändå en färgstark historia. (Bokens omslag är verkligen väl valt; starka färger, men enkel och kärnfull bild!)
Jag blev djupt berörd av boken, och återkommer till den i tanken hela tiden. 
Emma Donoghue är en av de medverkande författarna på årets Crimetimefestival i Visby i augusti, och jag kommer definitivt att besöka något av de seminarier hon kommer att delta i!
Jag är mycket tacksam att Louise Bäckelin förlag gav mig förtroendet att få läsa ett förhandsexemplar av boken! Nu har jag lite tid på mig att slipa på några intelligenta frågor att ställa till författaren. 😏 

Boken finns från och med 26/7 att köpa som inbundet exemplar på Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus (enligt respektive butiks internetsida)

2 kommentarer:

 1. Jag har den boken i min "sommarbokhög", och nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den! Hur var Donoghues seminarium på Crimetime?
  Hälsningar,
  Sandra på Bokkoll.se

  www.bokkoll.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på ett av hennes seminarium, ett "in på livet-samtal" med Helena Dahlgren (som är en mycket skicklig moderator i mitt tycke). Det var intressant, och Emma verkade väldigt sympatisk och med glimten i ögat. Det blev ju väldigt mycket pratat om just Miraklet /The Wonder, men även en del om hennes andra böcker (som jag definitivt blev sugen på!) Det blev inget utrymme för publikkommentarer /frågor vid seminariet, men jag stötte på henne på invigningsminglet, och ville då säga något berömmande. Men jag bara stakade mig.... Då lägger Emma lugnande handen på min arm och säger åt mig att ta ett djupt andetag och ta det en gång till. Sympatisk som sagt! :-)

   Radera