måndag 14 augusti 2017

Skickligt uppbyggd spänning i vacker sommarmiljö

OCH BLOMSTREN DÖ av Rebecka Edgren Aldén

Utgiven: 2017-07-24 

Förlag: Norstedts förlag

Antal sidor: 309

Genre: Psykologisk spänning


Förhands- /recensionsexemplar från förlag


Sedan en tid tillbaka är Gloria och Adam ett par, och nu är de på väg för att tillbringa två sommarveckor tillsammans med hans mor och bror med familj på deras sommaregendom i skärgården Det är första gången Gloria kommer att träffa dem -i vuxen ålder. För hon har varit på ön förr, för 20 år sen, och då under helt andra förhållande. 
De kommer från skilda miljöer. Hon är uppvuxen i en alternativ miljö, med en mamma som tycker att man klarade sig bäst utan män och gärna hade stått på barrikaderna. Han kommer från en något borgerlig miljö, som sätter kärnfamiljen framför allt, och är uppvuxen med silversked i mun (om än pläterad).
Men en sak har de gemensamt; tre somrar i början av tonåren tillbringade de båda på ön, han på familjens egendom och hon i ett feministiskt sommarkollektiv. Speciellt den där sista sommaren har de gemensam, den där sommaren när så mycket hände. En sommar som nu slår tillbaka mot dem båda!
Författaren ställer skickligt motpolerna Gloria och Adam mot varandra."Opposites attract" säger man, och det stämmer i det här fallet. Men det är mer än så. Båda vill de i någon mån provocera och revoltera genom sitt val av partner. I hemlighet drömmer Gloria om ett helt vanligt liv med man och barn, långt ifrån sin mammas ideal (där dotterns far inte existerar). Adam å sin sida vill utmana sin (på ytan) präktiga familj genom att välja en av barndomens "kollektivungar". Att säga att Glorias livsstil och värderingar krockar med det liv och de värderingar som Adams familj har är en underdrift!
Jag gillar att Rebecka Edgren Aldén verkligen driver det till sin spets med rejäla ytterligheter! Och när hon drivit upp en riktigt spänd stämning inom familjen, slänger hon in resten av öborna. För inte heller bland dem är stämningen särskilt god; alla tycks ha något otalt med varandra. Och mycket går tillbaka till den där sommaren för 20 år sedan. Men vad var det egentligen som hände då?
Detta är en ohyggligt spännande bok; psykologisk spänning när den är som bäst! Sakta skruvas den upp, tills man inte vet vem man kan lita på eller vad som ska hända härnäst. Man håller bitvis andan och kan inte slita blicken från boksidorna.
Att, som jag, vara på resande fot när man läste var både en fördel och nackdel. Fördelen var att man hade gott om tid att läsa utan krav på att göra något annat. Nackdelen var bytena av färdmedel (buss, tåg, buss och båt) som skapade ett störningsmoment då man var tvungen att slita blicken från boksidorna och förvirrat konstatera att det var dags att röra på sig! Men målet för resan var ju Crimetimefestivalen i Visby, och där väntade flera seminarier med Rebecka, både som deltagare och moderator och det i sig var en fröjd (läs: väldigt intressant)!
Tack för en underbar bok, intressanta föredrag och ett väldigt trevligt bemötande Rebecka!
En glad författare på Crimetimefestivalen 2017!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar