söndag 3 juni 2018

Smedjegatan 6 -huset där allt händer!

BARA MÄNNISKOR och VANLIGA MÄNNISKOR GLÖMMER OCH GÅR VIDARE av Anne Liljeroth

Utgivna (i pocket): 2014-06-02 resp 2015-09-15
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 380 / 366 sidor
Serie: Saga Widerbeck

Recensionsex från förlag / författare


Saga Widerbeck är grävande journalist, med flera prisade artiklar i bagaget. Utlandsuppdragen har avlöst varandra, och hennes artiklar har alltid präglats av stort rättspatos. Sommaren efter gymnasiet flydde hon, stukad och kvävd, den lilla stad hon växt upp i, fast besluten att aldrig återvända. Men nu står hon här på nytt, som ny ägare till hyreshuset på Smedjegatan 6, redo att göra upp med sitt förflutna. Och med några av människorna som bor där.
Sagas uppväxt präglades av ett utanförskap, och känslan av att inte passa in var stark. Ett antal personer, och enskilda händelser, förstärkte denna känsla ytterligare och under alla år har detta skavt i henne. Försöken att bearbeta  har lett till insikten att glömma och förlåta inte är rätt metod, och hon återvänder nu till hemstaden för att ställa folk till svars på sitt eget sätt. Och journalisten i henne vet precis hur hon ska gå tillväga!
Allt går inte riktigt som planerat. Tiden har inte stått stilla, perspektiv har förändrats, och människorna är inte isolerade öar. 
Saga bidrar till att få en av sina atagonister på fall, men vacklar i sin mission när det gäller de övriga. De är (nästan) alla hyresgäster i huset hon köpt, vilket var en bidragande orsak till köpet. Men det innebär också att hon kommer dem närmare, och ser andra sidor. Och träffar deras närstående... Plötsligt känns allt inte lika självklart.
I andra boken har det gått 1 år. Saga har låtit renovera huset och skrivit en bok om en av stadens profiler. En person som genom åren väckt starka känslor, men som få egentligen kände. Arbetet med boken har därför rört upp mycket hos stadens invånare, och många är oroade över vad den kommer att avslöja. 
Även bland de boende i huset på Smedjegatan 6 har det skett förändringar. Dynamiken är en annan, och alla är inte helt tillfreds med detta.
Sammantaget muttras det en hel del om Saga, och när hon börjar få hotfulla meddelanden tar hon det först med ro. När hon sen hängs ut i media börjar dock en viss oro infinna sig. Vem vill henne illa, och av vilken anledning? Hänger det ihop med förra årets avslöjanden eller är det kopplat till boken hon skrivit?

Jag tycker mycket om båda böckerna. Anne Liljeroth skriver finstämt om småstadsliv och (den upplevda) känslan av utanförskap, och längtan efter något större som flera av bokens karaktärer känner. Om svårigheten att vilja gå sin egen väg i ett samhälle där alla ska veta sin förväntade plats. 
Saga rör om i grytan, både i samhället och i sin egen. Jag gillar hur Anne låter henne komma till insikt, och vad hon låter henne göra av insikten. I andra boken har både karaktärerna och vi läsare fått nya perspektiv. 😊 
Förutom Saga så är det ytterligare några karaktärer som bär upp berättelsen. Inte minst Milla, Sagas 17-åriga granne. En intelligent och driftig tjej med starka åsikter som går sin egen väg. När det gäller att avslöja oegentligheter ligger hon, utan att veta det, steget före Saga hela tiden. Jag kan inte låta bli att älskar henne!
En annan karaktär som bär berättelsen är den pensionerade polisen Bengt. Det är en man med stort hjärta, som fortsätter att "se om" sin stad även som pensionär. 
Det är också böcker med nerv och ett visst mått av spänning. I synnerhet den första där man nästan satt som på nålar för att få veta vad som drivit Saga till detta, och vad hon tänkte göra! 
Det är med vemod i hjärtat som jag lämnar Saga och de andra. Jag saknar dem och vill veta hur deras fortsatta liv ska gestalta sig! 
Jag är så glad att jag "upptäckt" Anne Liljeroths böcker; tänk vad en skrivhelg oväntat kan utmynna i! 😆

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar