söndag 17 juni 2018

Agnes och hennes värld

INNAN VI VISSTE ALLT OM VARANDRA 

av Anne-Lie Högberg


Utgiven: 2018-05-30

Förlag: Bokförlaget Sol

Antal sidor: 269 (inbundet format)

Serie: Agnes (del 3)

Recensionsex från författarenAgnes och hennes familj har haft några tuffa år, men nu börjar de äntligen lägga sig lite. Sommaren står för dörren, och naturen är som vackrast. Agnes ser fram emot en skön sommar, då hon ska få ro och riktigt återhämta sig. Men istället tornar ovädersmolnen upp sig, både bildligt och bokstavligt!
Sveket från fd. maken Oscar och dito nära vännen Lisa när de blev ett par sitter som en hård tagg i Agnes, och är svårt att förlåta. Nu sviker de igen! Och vad värre är; de sviker även barnen (inte minst äldsta dottern) genom sitt agerande. Agnes slits mellan sina egna känslor och sin roll som mamma, en mamma som vill att barnen ska ha en god relation till både henne och Oscar (opåverkad av hennes känslor).
Även på jobbet gungar tillvaron. Agnes trivs inte alls med sin nya chef, en yngre kille som inför märkliga regler, och visar sig sitta i knäet på den nya kvinnliga kollegan. När han tar sig friheten att ändra Agnes sommarsemester utan diskussion brister det för henne!
Den fysiska återhämtningen efter vintern och vårens operation och behandlingar har varit lång, och acceptansen av den förändrade kroppen är svår. Agnes har dock kommit en bra bit på väg, inte minst med hjälp av den kärleksfulle maken Tobias. När hon nu börjar känna sig hängig och illamående slår därför rädslan sina järnklor i henne, och allt rämnar. Men bara inombords.
I huset mittemot flyttar Vendela, en kvinna några år äldre än Agnes, in tillsammans med sina två barn. De trivs i varandras sällskap, men släpper ändå inte varandra in på livet. Agnes är rädd för att släppa någon nära efter Lisas stora svek, och Vendela å sin sida förmår inte dela sin stora hemlighet med någon, grovt sviken som hon blivit av (nästan) alla som hitintills stått henne nära.
Även Agnes mamma bär på en hemlighet, och innan den kommer i dagern hinner Agnes och hennes syster bli rejält oroliga.

Jag har inte läst de två tidigare delarna i serien om Agnes ("Det kommer aldrig mer vara du" och "Väck mig när det är över"), men jag har läst om dem. Gissningsvis har jag nog därför missat en del väsentliga detaljer och vissa delar av det sociala samspelet som förklarar en del av de olika personernas reaktioner och handlande i denna bok. 
Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är en bok om lögner och svek, ansträngda familjerelationer, halvkvävda visor och människor som inte förmår att kommunicera med sin omgivning. Men det är också en bok om hopp, mod och styrka, och innerlig kärlek till barn, syskon, vänner, och inte minst livet!
Jag beundrar Agnes i mycket. Hon är stark och modig, och trots att livet prövat henne hårt de senaste åren står hon upp. Även om det inte är direkt uttalat i denna boken misstänker jag att barnen gett henne mycket kraft, det känns så i dynamiken. Hennes kärlek till dem är stark, men verkar inte kvävande, vilket inte hade varit konstigt utifrån hennes upplevelser. Jag uppskattar också att hon inte låter sin bitterhet över exmaken och väninnans svek gå ut över barnen. Tvärt om verkar hon mån om att de ska ha en god relation. Tänk om alla separerade föräldrar kunde tänka så! 
Hon är också stark och modig i sitt förhållningssätt till sin kropp. Hon utmanar sig själv att exponera den, och jag ställde mig nästan upp och applåderade henne ett par gånger! :-)
Och sist men inte minst: hon vågar /orkar göra något åt sin jobbsituation! Heja Agnes!  
All bristande kommunikation och de halvkvävda visorna får det att knyta sig i magen på mig! En del väljer att tiga för att inte oroa, andra för att de oroas av följderna. Dem kan jag förstå, men också beklaga; de gör sig själv så illa genom att hålla allt inom sig! Andra låter bli att kommunicera av rent egoistiska skäl, som om andra är oviktiga. Dem blir jag irriterad på; det sårar och skapar osämja. Och sen är det de som antyder, pikar, far med halvkvävda visor! Dem har jag inget förbarmande över! Det är elakt, förminskande, skapar osäkerhet och sårar in i djupet av själen! 
Anledningen till att jag reagerar så starkt på den sistnämnda kategorin är att jag har övermåttan av dem i min egen närhet, och det är personer jag helst håller långt ifrån mig och ser till att träffa sällan. 

Jag gör mitt bästa för att skaka av mig de karaktärerna /deras agerande i boken, och istället fokusera på allt det fina. Alla kärlek, harmoni, styrka och jäklar anamma som finns. Och alla starka och fina karaktärer. En del av dem hade jag verkligen velat träffa på riktigt. Inte minst Agnes, när hon är tillbaka på sin nya arbetsplats! ;-)

Boken finns att köpa som inbunden på bl.a Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus . Preliminärt ska den finnas tillgänglig som e-bok och ljudbok hos Storytel och Adlibris från den 25 juni. 
Sommaren är med andra ord räddad för er som har den oläst! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar