fredag 9 mars 2018


Förlagsbild

DOLDA SPÅR av Ida Axelsson

Utgiven: 2018-02-26

Förlag:  Bokförlaget SOL

Antal sidor (inbundet format): 280

Genre: Spänning

Recensionsex från förlaget


För lite mer än 1 år sen, i början av februari -17, läste jag första delen i Ida Axelssons serie om polisen Linn Wide som återvänt till hemstaden Helsingborg. En stad som hon lämnade direkt efter studenten, en stad och en uppväxt som inte är helt okomplicerad. Såhär inledde jag då min recension: Det är inte ofta, om det någonsin hänt mig tidigare, att inledningen på en bok får mig att gråta! Men det gjorde denna. De dubbla känslorna (Linn har) kom mig alltför nära" 
Boken fortsatte sen att beröra mig starkt, mycket för de gemensamma (dubbla) känslorna och erfarenheterna jag delar med Linn, men också för att det var en fantastiskt bra bok.
Den hade då några år på nacken, och så vitt jag kunde läsa mig till när jag sökte på nätet fanns ingen del två i sikte. Men hoppet är ju det sista som överger en heter det ju, så jag fortsatte hoppas och skannande med jämna mellanrum av nätet om, utifall att. Och till sist kom den glädjande nyheten; det var en ny bok på gång! Och nu äntligen, äntligen är den här! :-D

Det var med spänd förvänta, och viss bävan, som jag slog upp pärmarna till boken; skulle den vara lika bra? Jag behövde inte oroa mig!
Det är nu vinter i Helsingborg, snart jul, och Linn är tillbaka i tjänst igen. Hon kastas direkt in i två brott av, tillsynes, skilda karaktär. 
En man kommer in och anmäler sin syster försvunnen -ett år efter att han senast träffade henne. Linn tar lite halvhjärtat tag i det, ganska övertygad om att systern håller sig undan av egen fri vilja, men får också ett betydligt mer allvarligt fall på sitt bord som gör att de första får låg prioritet. En ung kvinna hittas död, förmodligen mördad, sittande i en rullstol i en låst underjordisk gång. Som om inte det i sig är märkligt nog så visar det sig att kvinnan är polsk medborgare, och enligt alla uppgifter förväntas hon vara i Dubai. 
Saker och ting är inte vad det syns vara, varken i det första eller andra fallet, och Linn och hennes kollegor får en del att bita i.
Samtidigt pockar det privata på. Både Linn och hennes lille son Dante har fullt upp med att bearbeta sommarens händelser. Ingen av dem förmår att sätta ord på sina känslor; Linn vänder sina innåt till grubbleri och Dante vänder dem utåt. Trots att Linn är bekymrad över hur Dante mår och agerar förmår hon inte ta den utsträckta hand till hjälp som hon får utan lägger bara mer sten på sin egen börda.
Sitt förflutna, som hon så noga försöker dölja, gör sig också påmint på flera plan. Som läsare anar man att det börjar bli ohållbart, det kommer inte att dröja länge innan det briserar.
Åter igen har Ida Axelsson skrivit en fantastisk bok, befolkad av intressanta karaktärer. Förutom Linn är det främst hennes barndomsvän Damir (en kille som hamnat tämligen snett i livet men som nu är på väg att komma på rätt spår igen) som ligger mig varmast om hjärtat. Båda har de haft det tufft, och har utåt sätt en stark och tuff attityd, men drivs innerst inne av ett socialt patos och varmt hjärta.
Det som berörde mig starkast i förra boken (Svart skugga) var ju Linns dubbla känslor till personer från hennes uppväxt, känslor och funderingar jag delar med henne. Till skillnad från henne riskerar inte jag min karriär eller mitt anseende om någon får veta och därför behöver jag inte dölja det. Men de dubbla känslorna, de finns där. Och rädslan att fel personer gör kopplingen, den delar vi också.
Därför var det på sätt och vis en lättnad att bok två inte hade lika stort fokus på den biten, det gav liksom en andpaus där man fick lära känna andra delar av Linn och de som befolkar hennes värld. Men precis som man kan ha svårt att låta bli att pilla på ett sår, så vill jag ju läsa om denna sidan av hennes värld hur jobbig den än är!

Jag kan varmt rekommendera båda böckerna i serien om Linn Wide. Svart skugga har nyligen kommit i nyutgivning i pocketformat hos Harper Collins, men finns i andra upplagor hos internetbokhandlarna. Dolda spår är ju alldeles färsk hos bokförlaget SOL och "säljs där böcker finns"! Båda finns också hos Storytel.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar